آشنایی با سرفصل های حقوق مدنی
دسته بندی مباحث یکی از بهترین روش ها برای شروع مطالعه آزمونی است. یکی از دروس مهم آزمونی درس حقوق مدنی است که برنامه ریزی و مطالعه با دسته بندی صحیح از اهمیت بالایی برخوردار است.
دسته بندی مطالعاتی حقوق مدنی :
مدنی یک: از ماده 956 تا ماده 1033 مربوط به مبحث حقوق اشخاص در قانون مدنی است
سرفصل های این قسمت عبارتند از اشخاص و حقوق آنها ،تابعیت ،اسناد سجل احوال،اقامتگاه،احکام غایب و قرابت و قسمت دوم این بخش از ماده 1207 تا 1256 مربوط به مبحث محجورین است که سرفصل های آن عبارتند از شناخت محجورین و قواعد نصب قیم ، اختیارات قیم و حدود اختیارات و موارد عزل و در نهایت نحوه خروج محجور از تحت قیمومیت قیم
مدنی دو: از ماده 11 تا 182 مربوط به مبحث اموال و مالکیت میباشد
سرفصل های این قسمت عبارتند از بررسی انواع مال اعم از منقول و غیر منقول ،اموال مجهول المالک ، بررسی حقوق اشخاص در اموال مانند حق مالکیت ،حق انتفاع و ارتفاق ، احکام املاک مجاور ،اسباب تملک(مربوط به بررسی احکام حیازت مباحات ،معادت ،دفینه ،شکار و…).
مدنی سه: از ماده 183 تا 300 قانون مدنی به مبحث قواعد عمومی قرارداد ها اختصاص دارد
سرفصل های این بخش مهم که بسیار هم مورد توجه طراحان سوال آزمونی بوده بعلاوه در جامعه هم کاربرد دارد عبارتند از : بررسی اقسام عقود ، بررسی شرایط صحت معامله (از جمله قصد و رضای طرفین و اهلیت و مشروعیت و شرایط مورد معامله) ، اثر معاملات (از جمله آثار عدم اجرای تعهد و مباحث مربوط به خسارات و بعلاوه مباحث مربوط به اثر عقود بر شخص ثالث) ، بررسی اقسام شروط ضمن عقد(از جمله شروط صحیح و شروط باطل) ، و در نهایت مبخث سقوط تعهدات (که شامل وفای به عهد،اقاله ،ابرا،تبدیل تعهد،تهاتر و مالکیت ما فی الذمه است) می شود.
مدنی چهار: از ماده 300 تا 337 قانون مدنی به مبحث الزامات خارج از قرارداد اختصاص دارد.
سرفصل های این بخش عبارتند از: غصب و احکام آن ،اتلاف و تسبیت و استیفا و به طور کلی ضمان قهری. که قوانینی همچون قانون مسئولیت مدنی و قانون بیمه با این بخش ارتباط دارد.
مدنی پنج: از ماده 1034 تا 1206 قانون مدنی مربوط به مبحث خانواده است
سرفصل های این بخش عبارتند از : نکاح و شرایط و احکام مهر ،طلاق و شرایط و احکام عده ها ،حقوق زوجین در برابر یکدیگر ، اولاد و نگهداری از انها ، مباحث ولایت و نسب و در نهایت مبحث انفاق
مدنی شش و هفت: مواد 338 تا 807 قانون مدنی مربوط به مبحث عقود معین می باشد
سرفصل های این بخش مهم که بسیار هم مورد توجه طراحان سوال آزمونی بوده بعلاوه در جامعه هم کاربرد دارد عبارتند از: بررسی عقود مهمی همچون بیع -اجاره-جعاله-صلح-قرض-مزارعه – مضاربه-ودیعه-عاریه-وکالت-حواله-شرکت-کفالت-رهن-ضمان-هبه کا هر کدام از این عقود قواعد خاصی دارند که توسط قانون گذار تعیین شده از جمله تعریف عقد و ویژگی های آن و مسئولیت هایی که طرفین عقد در مقابل یکدیگر دارند و در نهایت نحوه انحلال این عقود که مبحث بسیار مهم خیارات که زیر مجموعه ی این مبحث است در خصوص آن صحبت میکند.
مدنی هشت: مواد 808 تا 950 قانون مدنی مربوط به شفعه و ارث و وصیت است
سرفصل های این بخش عبارتند از: بررسی احکام و شرایط اخذ به شفعه، وصیت و اجکام طرفین آن ،ارث و موجبات و موانع آن و در نهایت طبقات ارث و نحوه ارث بری .
شناخت این دسته بندی برای علاقه مندان به رشته حقوق و کسانی که قصد شروع مطالعه در این زمینه را در دانشگاه دارند ارائه شده است.بعلاوه این دسته بندی برای دانشجویان در حال تحصیل و کسانی که بعد از فارغ التحصیلی قصد شرکت در آزمون های حقوق را دارند بسیار مفید است چرا که فراوانی سوالات در خصوص بخش های مختلف این قانون به صورت یکسان نیست و قسمت هایی همچون مدنی 3-6-7 از اهمیت آزمونی بالاتری نسبت به سایر قسمت ها برخوردار هستند.
دیدگاهتان را بنویسید