بهترین راهکارها برای برنامه ریزی دانشجویان
یکی از دغدغههایی که دانشجویان دارند، برنامه ریزی برای درس خواندن میباشد. زیر در اوج جوانی و پر از هیجان قرار دارند و دوست دارند که به جای درس خواندن زمان خودشان را صرف تفریح و همنشینی با دوستان خودشان کنند.
این در حالی میباشد که در آخر می تواند باعث افت نمرات دانشگاه آنها شود و مشکلاتی را برایشان به وجود بیاورد. به همین دلیل در این بخش میخواهم روشهایی را بگویم که باعث میشود در کنار لذت بردن از زندگی به نتایج قابل قبولی هم در زمینه تحصیلی برسید.
ایجاد تعادل میان فعالیتها با برنامه ریزی
زندگی دانشجویی جنبه های زیادی دارد. بعضی از این جنبه ها ثابت هستند و نمیتوان آنها را تغییر داد مانند غذا خوردن، حضور در کلاسها، کار کردن و… در کنار این فعالیتهای ثابت بعضی از کارها هستند که انعطاف دارند و میتوان آنها را در زمانهای دیگری انجام داد. برای مثال خوابیدن، درس خواندن، فعالیتهای شخصی مثل مرتب کردن اتاق و وقت گذرانی با خانواده و… که در این دسته قرار میگیرند.
حالا با توجه به این دو دسته بندی در برنامه ریزی خودتان برای درس خواندن باید یک تعادلی ایجاد کرد کنید تا بتوانید به نتیجه برسید. در غیر این صورت همیشه از درسهای خود عقب خواهید ماند.
اختصاص دادن زمان کافی برای هر درس
معمولا دانشجوها در طول روز مشغول انجام کارهای پاره وقت هستند که باید این زمان را در طول روز مشخص کنید تا بتوانید در زمان باقی مانده فرصت مطالعه بدست بیاورید. اگر شما هم کار پاره وقت دارید که هر روز زمانی را از شما میگیرد تا آن را انجام بدهید باید آن مدت زمان را از کل برنامه درسی خودتان حذف کنید. در این حالت باید برای هر یک از درسها بصورت مجزا زمان در نظر بگیرید و مشغول مطالعه کردن برای آزمونهای ترم و میان ترم شوید.
مطالعه در روز
وقتی کلاسها به اتمام میرسند و شب را برای مطالعه انتخاب میکنید باید تقریبا دو برابر روز زمان صرف کنید تا مطالب را یاد بگیرید. برای پیشگیری از این اتلاف وقت پیشنهاد میکنیم در ساعتهای ابتدایی روز و پیش از رفتن به دانشگاه مطالعه خودتان را انجام بدهید و فرصت زمانهای خالی بین دو کلاس را به خوبی کنترل کنید چون در این فرصتهای روزانه ذهن قدرت یادگیری زیادی دارد و اگر درس نخوانید شبها ناچار خواهید بود که با انرژی بیشتری به درک مطالب بپردازید.
تقویت حافظه در مطالعه
یکی از راههای تقویت حافظه در مطالعه این است که مطالب را به حافظه بلند مدت خود انتقال بدهید و نگذارید که مطالب خوانده شده به فراموشی سپرده شود. یکی از بهترین راهکارها برای موفقیت در این موضوع، این است که اگر حدود یک ساعت بعد از کلاس مطالب گفته شده را مطالعه کنید خیلی بهتر و عمیق تر میتوانید آنها را به خاطرتان بسپارید.
به همین خاطر در برنامه ریزی درسی خودتان سعی کنید که ساعتهای مطالعه روزانهتان را با ساعتهای بعد از کلاس تنظیم کنید که بتوانید مطالب را با عمق بیشتری درک کنید و یاد بگیرید.
محدودیت 2 ساعته مطالعه در برنامه ریزی
در برنامه ریزی برای درس خواندن نباید برای هر درسی بیشتر از 2 ساعت زمان بگذارید. تحقیقات نشان دادهاند که تمرکز شما بعد از یک مدت از بین میرود و نمیتوانید یاد بگیرید. به همین دلیل باید بعد از آن استراحتی را انجام بدهید و بعد از آن شروع به مطالعه مبحث دیگری کنید.
زمانی ذهنتان آماده یادگیری میشود که سختترین مباحث را برای مطالعه انتخاب کنید و وقتی کمی خسته شدید سراغ درسهای آسانتر بروید. همین کار ساده میزان موفقیت تحصیلی شما را تا حد زیادی بیشتر میکند. برای مثال صبحها درسهای سختتر را برای مطالعه انتخاب کنید و عصرها درسهای آسانتر را مطالعه کنید در این حالت برنامه ریزی خوبی خواهید داشت.
مطالعه در مکان و زمان مشخص
عادت سازی در مطالعه از اهمیت بالایی برخوردار میباشد. برای خودتان مشخص کنید که امروز دقیقا چه ساعتی میخواهید سراغ درسهای دانشگاهتان بروید. وقتی این موضوع را مشخص کنید ذهن شما برای مطالعه آمادهتر خواهد شد. همینطور اینکار موجب بهبود مدیریت زمان میشود چون در این حالت ساعتهای دیگر روز را آزاد هستید و میتوانید به سراغ سایر وظایفتان بروید.
برای داشتن برنامه ریزی بهتر از کلیگویی خودداری کنید مثلا نوشتن عبارت فیزیک در برنامه درسی کارآمد نمیباشد به جای آن بنویسید مطالعه 6 بخش اول درس فیزیک اثر بخشی بهتری در پی خواهد داشت. بهتر است اصلا دست به این برنامه و عادت روزانه خود نزنید. البته احتمال دارد بعضی از اوقات شرایط ویژهای ایجاد شود که ناچار باشید کل برنامه را تغییر دهید که به جز این موارد اصلا به برنامه خود دست نزنید.
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.