چگونه یک برنامه ریزی درسی منظم طراحی کنیم؟
مطالعه جزء ارکان اصلی موفقیت تحصیلی می باشد. ولی بعضی اوقات زمان کافی برای مطالعه به سختی پیدا می شود. مخصوصا خواندن بخش های که نیاز به مرور بیشتری دارند. برای اینکه بتوانید یک رویتن مطالعه ای منظم داشته باشید نیاز است که یک برنامه ریزی درسی منسجمی داشته باشید. یک برنامه درسی متناسب با شرایط شما می تواند راه گشا باشد، حتی اگر فکر کنید که انجام آن خیلی سخت است.
شما در کنار اینکه باید بر اساس اولویت مطالب برنامه ریزی داشته باشید، باید آن قدر هم هوشمندانه عمل کنید که از مسئولیت های دیگرتان در قبال خانواده و دوستان دور نشوید و همینطور لازم نباشد که از سرگرمی هایتان بگذرید. در این مقاله از سایت قرار است به شما یاد بدهیم که چگونه می توانید یک برنامه ریزی درسی خوبی داشته باشید. با ما همراه شوید.
روش طراحی برنامه ریزی درسی
1. از تمام مواردی که باید مطالعه کنید، یک لیست درست کنید.
اولین گامی که باید برای برنامه ریزی درسی تان بردارید، این است که یک فهرست از تمام موضوعات و درس های که نیاز به مطالعه دارند، تهیه کنید. تعهدات خود و کارهایی که نیاز است آن ها را انجام بدهید را حتما روی کاغذ بنویسید. این موضوع به شما کمک فراوانی خواهد کرد تا بتوانید ایده هایتان را در رابطه با کارهایی که باید انجام شوند، پرورش دهید. برای مثال اگر شما امتحاناتی را در پیش رو دارید نیاز است که آن ها در اولویت اول خودتان بگذارید.
2. کارهایی که برای هر کلاس درس یا امتحان نیاز است را بررسی کنید.
در ابتدا تمام موضوعاتی که باید مطالعه شوند را یادداشت کنید. حالا ببینید برای هر موضوع چه کارهایی نیاز است که انجام شوند. ممکن است زمان هایی که شما برای یک درس مشخص می کنید یا روند برگزاری یک کلاس درسی خاص در هر هفته با تغییراتی روبرو شود. این تغییرات شانس شما برای یافتن زمان های سوخته ای می باشد که از آن ها می توانید برای مطالعه خود استفاده کنید.
اگر یک کتاب راهنمای درسی یا یک کتاب برای مرور درس های خود دارید، سعی کنید از آن برای تکمیل کردن لیستی که دارید استفاده کنید.
زمان هایی برای مطالعه در نظر داشته باشید.
همینطور زمان هایی ام برای مرور یادداشت های خودتان در نظر داشته باشید.
زمان هایی برای راهنمایی گرفتن و مطالعه درباره ی امتحان مورد نظرتان مشخص کنید.
3. لیست تان را اولویت بندی کنید
بعد از آن که یک لیست از تمام موضوعات یا امتحاناتی که در پیش دارید، تهیه کردید، باید بفهمید که برای هر کدام نیاز است که چه کارهایی انجام بدهیدو حالا وقت آن است که لیست خودتان را بر اساس اولویت های که دارید مرتب کنید. درس ها را باید با توجه به اهمیت شان دسته بندی کنید، اینکار به شما کمک می کند که بدانید چه موضوعاتی برای مطالعه نیاز به زمان بیشتری دارند. همینطور چه موضوعاتی برای زمان های خالی شما مناسب تر می باشند.
برای همه ی موضوعات و امتحانات یک شما را در نظر داشته باشید. مثلا اگر برای درس حقوق مدنی زمان بیشتری را در نظر دارید عدد 1 را انتخاب کنید و اگر کمترین زمانی که نیاز دارید مربوط به اصول فقه است برای آن مثلا عدد 5 را در نظر بگیرید.
برای هر موضوع درسی یا امتحان یک ضریب سختی در نظر بگیرید.
برای هر موضوع درسی یا امتحان مقدار زمان مشخصی را تعیین کنید.
برای هر موضوع درسی یا امتحان مقدار زمانی که برای مرور نیاز دارد را مشخص کنید.
4. یک جدول برای تقسیم بندی زمان های مفید درس خواندن تان طراحی کنید
قبل از آن که ادامه بدهید، باید زمان های که در طول هفته در اختیار دارید را به صورت یک جدول با خانه های اختصاصی برای هر درس تقسیم بندی کنید. بعد از انجام این کار می توانید هر ستون را به یک موضوع انتخاب کنید.
یک تکنیک برای داشتن برنامه ریزی درسی، طراحی زمان مطالعه روزانه یا هفتگی هر درس می باشد. با این کار شما یک برنامه مشخص دارید و دیگر نیاز نیست مدام روند درس خواندن خودتان را کنترل کنید. با ایجاد یک برنامه ی روتین، شما یک برنامه مشخصی خواهید داشت.
بررسی کنید چه زمان ها و روزهایی در طول هفته دارید که می توانید همیشه در آن زمان ها مطالعه داشته باشید. مثلا شما در بین ساعت های 5 تا 6 بعد از ظهر زمان تان خالی می باشد یا مثلا روزهای یکشنبه و دوشنبه وقت بیشتری دارید. سعی کنید برنامه ریزی درسی خودتان را بعد از جمع آوری این اطلاعات انجام بدهید.
پیشنهاد می کنیم برای هر خانه جدول تان زمانی بین 30 تا 45 دقیقه در نظر داشته باشید. خانه های با زمان کوتاه تر معمولا از خانه های با زمان طولانی مناسب تر می باشند. این طوری شما برای درس خواندن بیشتر ترغیب خواهید شد و درس ها برایتان خسته کننده نخواهند بود.
5. زمان هایی برای فعالیت های غیر درسی تان مشخص کنید
با توجه به اینکه برای هر موضوع درسی زمانی را در مشخص می کنید، باید اوقاتی را هم برای خانواده، دوستان و استراحت خودتان تعیین کنید. اگر نتوانید بین زندگی شخصی و زندگی علمی خودتان تعادلی به وجود بیاورید، نمی توانید در تحصیل تان به موفقیت برسید.
برای رویدادهایی که هرگز قادر به تجربه دوباره شان نخواهید بود، زمانی را در نظر بگیرید. ( مثل مراسم عروسی اقوام درجه یک )
ستونی را برای زمان بندی کارهایی که حتما باید انجام شوند در نظر بگیرید. تعهداتی مثل جلسات تمرینی شنا، زمان های مربوط به برنامه های خانوادگی.
حتما باید زمان کافی برای استراحت، خواب و ورزش برای خودتان داشته باشید.
6. جدولی را که در مرحله ی قبل طراحی کردید پر کنید
زمانی که ستون ها و خانه های جدول برنامه ریزی درسی خودتان را طراحی می کنید باید با توجه به کارهایی که نیاز است ستون ها را تکمیل کنید. در هر جلسه چه موضوعاتی را باید مطالعه کنید را یادداشت کنید. این به شما کمک می کند که در مسیر درستی قرار بگیرید و همینطور به شما این امکان را می دهد، از زمانی که برای مطالعه درسی تان مشخص کرده اید، جلوتر بیافتید.
یک چارت روزانه ی آماده تهیه کنید. حتی می توانید از یک دفتر یادداشت ساده استفاده کنید.
از گوشی هوشمندتان هم برای برنامه ریزی می توانید استفاده کنید.
اوایل کار باید فقط برای یک هفته برنامه طراحی کنید تا وقتی که بتوانید به برنامه ریزی تسلط کامل پیدا کنید.
اولویت مطالعه را باید متناسب با نزدیک ترین امتحانی که در پیش دارید، انتخاب کنید. تمام مطالب خود را با محدودترین زمانی که می توانید داشته باشید، در نظر بگیرید و بیشتر مشغول به مطالعه موارد اساسی قبل از امتحان تان شوید.
شاید در اول کار ضعیف باشید ولی فکر نکنید وضعیت همیشه اینجوری می ماند شما با تلاش و مصمم بودن می توانید به یک برنامه ریزی منظم و دقیق برسید.
دیدگاهتان را بنویسید