2 تکنیک کاربردی برای افزایش تمرکز ذهنی
زمانی که میخواهید کارهایتان را انجام بدهید، تمرکز کردن کار خیلی سختی میباشد مخصوصا با حواس پرتیهای بیشماری که در زندگی ما وجود دارد که با نمایش یک پیام روی گوشیمان تمام حواسمان پرت میشود. در این مقاله میخواهم چند تکنیک کاربردی برای افزایش تمرکز ذهنی معرفی کنم که از آنها میتوانید استفاده کنید.
خبر خوب این است که تمرکز شبیه به شکل یک عضله روانی میباشد. هرچقدر برای ساخت آن کار کنید قوی و قوی تر میشود. چرا تمرکز ذهنی این همه اهمیت دارد؟ توانایی تمرکز ذهنی روی یک چیز در محیط کار و تلاش مستقیم ذهن برای یادگیری موضوعهای جدید، در زمان دستیابی به اهدام و موفقیت در موقعیتهای مختلف از اهمیت بالایی برخوردار است. چه در حال تلاش برای کامل کردن گزارش در محل کار خودتان باشید یا در حال رقابت در دوی ماراتن، توانایی شما برای متمرکز ماندن تفاوت یک موفقیت و شکست را رقم میزند.
شروع با ارزیابی تمرکز ذهنی
قبل از اینکه بخواهید برای بهبود تمرکز دهنی خودتان قدمی بردارید، احتمال دارد تصمیم داشته باشید با ارزیابی کنونی قدرت تمرکز ذهنی خود شروع کنید. موارد زیر را در نظر بگیرید و آنهایی را که به نظر میرسد بهترین توصیف نسبت به شما را دارند را انتخاب کنید:
اغلب زمانی که نیاز است روی یک کار مهم تمرکز کنم، به رویا و خیال باقی مشغول میشوم.
مدیریت کردن حواسپرتیها برایم کار بسیار سختی میباشد.
من معمولا مسیری را که بر روی آن کار میکنم را از دست میدهم و ناچار هستم دوباره از اول شروع کنم.
من هنگامی که روی وظیفه دشوار در طول روز تمرکز میکنم که میدانم بیشتری هوشیاری را دارم.
من علاقمند هستم که اهداف خودم را تنظیم کنم و آنها را به قسمتهای قابل کنترلتر تقسیم کنم.
اگر احساس کنم که ذهنم سرگردان میباشد، یک استراحت کوتاه انجام میدهم و دوباره به سراغ انجام کارهایم میآیم.
اگر شخصیت شما به سه مورد اول شباهات داشته باشد پس باید روی تمرکز ذهنی خودتان کار کنید تا تقویت شود. اگر سه مورد بعدی به شخصیت شما نزدیک است، احتمالا در حال حاضر مهارت تمرکز خیلی خوبی دارید، ولی میتوانید با تمرین آن را بهبود ببخشید.
پاکسازی حواسپرتیها
شاید خیلی امر سادهای بنظر برسد ولی اغلب مردم از کنار این حقیقت ساده میگذرند که چقدر حواسپرتیها میتواند تمرکز ذهنی آنها را برای انجام کار پایین بیاورد. همچنین حواسپرتیها میتوانند در قالب صدای رادیو در پس زمینه یا یک همکار که همیشه برای گفت و گو به سمت شما میآید، باشد.
شاید در ظاهر کم کردن این حواسپرتیها ساده بنظر بیاید ولی اصلا این گونه نمیباشد. در حالی که به راحتی میتوان با خاموش کردن تلویزیون یا رادیو این حواسپرتی را از بین برد، ولی این روش برای کارمند، همسر و فرزند و… پیچیده و سختتر میباشد.
یک روش برای جلوگیری از این موضوع وجود دارد که زمان و مکان خاصی را مشخص کنید و در این ساعتها از دیگران درخواست کنید که برای شما مزاحمت ایجاد نکنند. روش جایگزین دیگر این است که یک مکان کاملا آرام را میدانید در آنجا به راحتی میتوانید کار کنید را پیدا کنید، مانند کتابخانه یک اتاق خصوصی در خانه یا یک کافی شاپ آرام.
یکی از موارد دیگری که باید آن را بدانید این است که تمام حواسپرتیها خارجی نمیباشند. کنترل موانع و وقفههای محیطی اغلب راحتر از حواس پرتیهای داخلی میباشند که میتواند تمرکز کردن شما را مختل کنند. از جمله موانع داخلی که موجب اختلال در تمرکز میشوند میتوان به اضطراب، خستگی، نگرانی، انگیزه ضعیف و سایر اختلالات درونی اشاره کرد.
چند روشی که با کمک آنها میتوانید این حواسپرتیها را کم کنید، این است که اطمینان پیدا کنید پیش از انجام کار از افکار و تصاویر مثبت برای مقابله با اضطراب و نگرانی استفاده کنید. اگر ذهن شما به سمت افکار منحرف کشیده میشود بصورت آگاهانه تمرکز خودتان را دوباره به سمت کار برگردانید.
دیدگاهتان را بنویسید