کمال گرایی چیست و چه نشانه هایی دارد؟
شاید با خودتان فکر کنید، کمال گرا بودن خیلی صفت خوبی است؛ اما حقیقت یک چیز دیگر است که این صفت میتواند آسیبهای جدی را به شما وارد کند. در ادامه این مقاله از سایت دلفانی قرار است به کمال گرایی بپردازیم و در مورد نشانه های آن و دلایل بروز این مشکل صحبت کنیم. حتما تا آخر مقاله با ما همراه شوید.
آیا تا به حال این حس را داشتید که هر چقدر تلاش میکنید به کمال برسید ولی نمیتونید که برسید؟ آیا انتظارات بیش از اندازه از خودتان و دیگران موجب بروز استرس و اضطراب در شما شده است؟ اگر جوابتان بله میباشد، شاید وقت آن رسیده که از چرخه کمال گرایی بیرون بیایید و به آزادی و رضایت بیشتری در زندگی برسید.
کمال گرایی چیست و چگونه در انسان شکل میگیرد؟
کمال گرا بودن به عنوان یک الگوی رفتاری به حساب میآید که در آن شخص در تمام جوانب زندگی، بر تمامیت و کمال ایدهآلها تمرکز دارد. این افراد به دنبال این هستند که استانداردهای بالا و کامل داشته باشند و همیشه به خود و دیگران فشار وارد میکنند تا به آن استانداردها برسند.
علائم و دلایل کمال گرایی
اینکه علائم کمال گرایی را بشناسیم کمک زیادی برای جلوگیری ما از انجام این کار کمک میکند. بعضی از علائم رایج کمال گرایی به شکل زیر است:
1- استانداردهای غیر واقع بینانه
افراد کمال گرا استانداردهای بسیار بالا و غیرقابل دستیابی برای خود و دیگران دارند و همیشه به دنبال کمال هستند و هیچ تقصیری را در این راه نمیپذیرند.
2- از خود و دیگران انتقاد میکنند
افراد کمال گرا همیشه در حال انتقال خود و دیگران هستند و در انجام هر کاری روی اشکالات و نقص ها تمرکز میکنند. همینطور آنها نسبت به دیگران هم بسیار انتقادگر میباشند و انتظارات غیر واقع بینانه از آنها دارند.
3- پرهیز از هرگونه ریسک
کمال گرایان بخاطر ترس از شکستی که دارند و عدم تحمل ناکافی بودن، از تجربه کردن مسیرهای جدید و ریسکهایی که ممکن است آنها به نتیجه نرسد، دوری میکنند. این کار باعث میشود که زمینههای جدیدی برای رشد و تجربه آزادی را در خود نداشته باشند.
اینکه دچار کمال گرایی شوید دلایلی متفاوتی میتواند داشته باشد و احتمال دارد به عوامل مختلفی برگردد. در ادامه مقاله به بعضی از این دلایل که میتواند باعث ایجاد کمال گرایی شود میپردازیم:
فشار اجتماعی
فشارها و انتظارات اجتماعی میتواند باعث کمال گرایی در شما شود. در جامعههایی که توجه زیادی به استانداردها و معیارهای بالا و قابل دستیابی میشود، افراد ممکن است بخاطر فشارهای زیادی که برای رسیدن به آن ها وجود دارد را احساس کنند و همین باعث کمال گرایی می شود
تجربیات گذشته
تجربههای نرسیدن یا انتظاراتی که از گذشته بدست آوردهایم، ممکن است موجب کمال گرایی شود. در صورتی که در گذشته تجربههای شکست یا انتقادهای شدید را داشتهاید، احتمال دارد احساس کنید که باید همیشه برای پیشگیری از آنها تمام کارها و عملکردمان را تکمیل کنیم.
فرهنگ سازمانی
در بعضی محیطهای کاری و سازمانی، فشارهای کمال گرایانه و انتظارات به شدت بالا وجود دارد. این گونه فرهنگهای سازمانی باعث ایجاد کمال گرایی میشود و انتظارات افراد برای رسیدن به استانداردهای بالا را بیشتر میکند تا آنها بیشتر تلاش کنند و همین از دلایل ایجاد کمال گرایی است.
مهم است بدانید که کمال گرا بودن یک موضوع رایج میباشد و بعضی از ما احتمال دارد در بعضی از زمانها به آن دچار شویم. ولی با شناخت دلایل و گرفتن تصمیمهای درست، میتوانیم به مرور کمال گرا بودن را از بین ببریم و آرامش را دوباره به زندگیمان برگردانیم.
دیدگاهتان را بنویسید